Nijntje for president

 

NIJNTJE FOR PRESIDENT

 

Hoe om te gaan met het kwaad in deze wereld? Welke kennis is in dit verband van nut? De geschiedenis heeft ons geleerd dat we weinig van die geschiedenis hebben geleerd. De wetenschap van vandaag is de wetenschap van morgen niet. Ook de onschuld is al lang en breed begraven. De naderende sluiting van zorgcentrum Zuilenstein zie ik dan ook met gemengde gevoelens tegemoet.

 

In de glazen vitrine bij de ingang staan regelmatig Nijntje-knuffels tentoongesteld. Inmiddels heb ik er zes gekocht. Twee als vrolijk gezelschap voor mezelf, twee voor mijn buren en twee als cadeautje voor enkele vriendinnen. Zonder mijn werk als postbezorger was ik er nooit achtergekomen dat ijverige bewoners op die manier geld inzamelen voor het Rode Kruis. Zonder hen had er bovendien geen wit konijn op de cover van mijn laatste boek gestaan. In die zin leverde mijn werk net op tijd een nieuw inzicht op. Want niets is van alle tijden, maar Nijntje verdient eeuwigheidswaarde.

 

Nijntje verbeeldt als geen ander de onschuld zelve, grensoverschrijdend en alom gerespecteerd. Behalve troostrijk hebben knuffels een heilzaam effect op ons welbevinden. De hoop op een betere wereld begint bij utopisch denken. Daarom stel ik voor: alle landen verenigt u! Nijntje for president!