Laatste Hylcolumn

 

(gepubliceerd in wijkkrant ZHGB, Nieuwegein, oktober 2022)

 

GEMAKZUCHT

 

Poezen gaan vaak onverstoorbaar hun eigenwijze gang. Ik voel er in die zin een zekere connectie mee. Zo ben ik allang niet meer de brave Hylco van weleer en liep ik in augustus regelmatig op blote ‘pootjes’ mijn plaatselijke rondjes. Poezen kruizen dikwijls mijn pad, niet omdat ik een typische poezenfluisteraar ben, maar omdat postkarretjes blijkbaar iets onweerstaanbaars hebben.

 

Na ruim tien jaar trouwe dienst moet ik rond deze tijd afscheid nemen van ‘mijn’ postkarretje. Ik ben er nog net niet mee getrouwd dus dat valt me zwaar. Mijn steun en toeverlaat moet het veld ruimen voor de e-bike, in verband met de ‘Nieuwe Route van de Post’.

 

Ik heb nog nooit één centimeter op een e-bike gereden, en met reden. Gemak dient de mens, maar ik waak voor gemakzucht. Elke potentiële oorzaak van dikmakerij geef ik liefst zo min mogelijk kans, want ‘obesitas is de ware pandemie’ (tevens de oplossing van mijn laatste twee prijspuzzelstukjes, door de beginletters van de zinnen achter elkaar te zetten, maar dat terzijde).

 

Gezondheid is meer dan de afwezigheid van ziekte. Mijn welbevinden staat of valt met de vrijheid waarin ik kan opereren. Poezen zullen op geheel eigen wijze op mijn nieuwe karretje reageren. Verwacht van mij dus niet anders.